Nieuwsarchief

In herinnering: Josée Koopman

Een verdrietig bericht: op zaterdag 12 augustus jl. is Josée Koopman, onze collega van het eerste uur, op 53-jarige leeftijd overleden. Op 17 augustus vond het officiële afscheid plaats.

Woorden die voor ons Josée typeren: nuchter, optimistisch, betrouwbaar, wilskrachtig.

Een collega, die in moeilijke tijden, dapper (zelf zou ze vast zeggen: ‘gewoon, want wat moet je anders?) doorging en oog bleef houden voor mensen om haar heen.

Josée werd zo’n 15 jaar geleden geconfronteerd met borstkanker en herstelde. Ze verwezenlijkte haar plan ten aanzien van de psychologenpraktijk: ze verhuisde van een zolderruimte naar een mooie praktijk in het Gezondheidscentrum de Kuip (Colmschate-Deventer).

We kenden elkaar al lange tijd als collega’s en hadden regelmatig collegiaal overleg. We vatten het idee op tot meer hechte samenwerking en werkten dat met elkaar uit. Zo werd de oprichting van DEP (Deventer Eerstelijnspsychologen) in 2007 een feit.

Toen enkele jaren geleden de ziekte terugkeerde, behield Josée haar optimistische blik. Voor haar geen rigoureuze ommezwaai in het leven. Het therapeutisch contact met cliënten bleef belangrijk, evenals de wens om bij het DEP en ook Psyzorggroep-Overgelder (een groter samenwerkingsverband van zelfstandig gevestigde psychologen) actief te blijven meedenken over allerlei veranderingen in de GGZ en onze positie daarin.

In 2015 ging Josée ondanks haar ziekteproces het experiment aan om een aantal uren per week in een huisartsenpraktijk te gaan werken als POHGGZ- huispsycholoog. Maar de ziekte werd steeds veeleisender. Of ze wilde of niet, Josée moest er rekening mee gaan houden en het moment brak aan dat zij geen nieuwe cliënten meer aannam.

Op woensdag 16 december 2015 kondigt zij het sluiten van haar praktijk als eerstelijnspsycholoog aan. Toch blijft ze zoeken naar mogelijkheden om betrokken te blijven bij het vak.

Medio 2017 breekt de tijd van het definitieve loslaten aan; Josée brengt ons zelf op de hoogte van hoe haar situatie nu snel verslechtert.

Ze sprak in de afgelopen jaren vaker over haar negens levens. Ze heeft die voluit geleefd. Het leven dat haar negende bleek te zijn, noemde ze zelf altijd nog ‘leven 8,5’.

Op 12 augustus is Josée thuis, zoals ze dat zo graag wilde, met haar dierbaren om haar heen, overleden.

Josée’s laatste bericht:
It is well (with my soul)


Geborgenheid
Weten dat je de moeilijke weg niet alleen loopt
Voelen dat God met je meeloopt, je kracht geeft
Dat je partner en kind er voor je zijn
Dat je familie en vrienden er voor je zijn
Dat iedereen elkaar straks opvangt
Dankbaar, zo is Liefde bedoeld
Het helpt mij om positieve kracht door te blijven geven.

We zijn verdrietig dat we definitief afscheid hebben moeten nemen van Josée.

Dag Josee, waar je ook bent, het was fijn en bijzonder om je gekend te hebben: ‘het ga je
goed’.


Je collega’s : Han, Ingeborg, Anne en Helen


September 2017

In Memoriam Frits Bakker

DEP en de GBGGZ
Go to top